Vertaa halvin lainayhtiö minuutissa ja säästä jopa tuhansia euroa!

Usein ajatellaan virheellisesti, että pikalainoja otetaan kattamaan ylimääräisiä lisämenoja, jollaisia arjen elämässä ei olisi välttämätöntä ollakaan. Tämä on kuitenkin virheellinen käsitys, sillä tutkitusti pikalainaa otetaan kattamaan nimenomaan tavallisia arjen menoja eikä niinkään siis mitään ylimääräisiä hankintoja varten.

Taloustutkimus tutki

Suomen Pienlainayhdistys tilasi Taloustutkimukselta tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää nimenomaan pikalainojen käyttökohteita. Kyselyyn vastasi noin 500 henkilöä ja siitä saatujen tulosten mukaan suurin osa pikalainoista käytetään tavallisiin ruoka-, lääke-, terveydenhoito- ja lastenhoitokuluihin.

Suomen Pienlainayhdistyksen puheenjohtaja Jorma Jokela ei ollut Taloustutkimuksen tutkimustuloksista yllättynyt. Hänen mukaansa oletettavaa olikin, ettei pikalainaa haeta mitään ylimääräisiä hankintoja varten, vaan ainoastaan välttämättömään tarpeeseen.

Tutkimus teetettiin kuitenkin hälventämään niitä epäilyjä, joiden mukaan pikalainayritykset olisivat ajamassa suomalaisia velkaantumiseen ja sitä kautta taloudellisiin ongelmiin. Jorma Jokela huomauttaa kuitenkin, ettei näin ole. Nimittäin vain 10 %kaikista velkajärjestelyhakemusista liittyy pikavippeihin.

Mitä vaihtoehdoksi pikalainalle?

Koska pikalainayritykset ovat saaneet osakseen rankkaa arvostelua, haluttiin samassa Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä selvittää sitäkin, että mikä olisi vaihtoehto pikalainalle. Yleisin vaihtoehto on ystävältä tai läheiseltä lainaaminen, sillä jopa 55 %vastaajista ilmoitti mieluummin lainaavansa juuri ystävältä tai muulta läheiseltä henkilöltä.

Kaikilla ei ole kuitenkaan lähipiirissään sellaista henkilöä, jolta rahaa voisi lainata. Muina vaihtoehtoina mainittiinkin sitten kulutusluoton ottaminen tai luottokortin hankkiminen. Myöskin perinteinen säästäminen tuli tutkimuksessa esiin, mutta se ei aina ole riittävän nopea vaihtoehto, joten pikalainojen olemassaololle on kyllä olemassa perustelunsa. Esimerkiksi pankissa asioiden lainahakemuksen käsittelyyn menee aikaa ainakin parin pankkipäivän verran, mikä on todella hidasta, sillä lainapäätöksen saaminen pikalainayritykseltä kestään yleensä vain noin varttitunnin verran.