Vertaa halvin lainayhtiö minuutissa ja säästä jopa tuhansia euroa!

Koska pienlainoja haetaan ja myönnetään pääosin Internetin kautta hyvin nopealla aikataululla, ovat pienlainayritykset usein joutuneet syytettyjen penkille, kun on puhuttu liian helposta lainan myöntämisestä. Monet ajattelevat, että nopeasti myönnetty laina on myönnetty ilman perusteluja eikä hakijan taustoja ole tutkittu riittävästi. Totuus on kuitenkin aivan toinen: pienlainan hakijoiden maksukyky on tarkan selvitystyön kohteena.

Lainan myöntäminen on aina riski

Minkä tahansa lainan myöntäminen on aina riski. Siksi myös pienlainan myöntäminen kenelle tahansa on riski, jonka pienlainayritys ottaa joka kerran, kun se lainaa rahaa. Koska vain takaisinmaksettu laina on yritykselle kannattava, on selvää, että lainan hakijan maksukyky on selvitettävä tarkkaan.

Tuntuukin melko omituiselta väitteeltä, että pienlainayritykset eivät hakijan taustoja tarkistaisi, sillä sellainen toimintahan olisi niiden omankin edun vastaista. Eihän nimittäin rahan lainaamisessa muutoinkin maksuvaikeuksissa olevalle henkilölle ole juurikaan järkeä. Totuus onkin se, että vain takaisinmaksettu laina on lainayritykselle kannattava.

Jokaisen lainanhakijan maksukyky selvitetään

Kaikki pienlainayritykset haluavat asiakkaikseen henkilöitä, jotka hoitavat lainansa takaisinmaksun ajallaan ja ovat näin ollen kannattavia asiakkaita. Yksikään yritys ei halua asiakkaakseen maksuhäiriömerkinnän omaavaa eikä tietoisesti edes sellaista henkilöä, jota maksuhäiriömerkintä mahdollisesti uhkaa.

Lainanhakijan maksukykyä selvitellään varsinkin maksuhäiriö- ja väestötietorekisterin tietojen avulla. Lisäksi henkilön tulotietoja tarkistellaan työnantajilta. Kaikilta hakijoilta edellytetään myös vähintään täysi-ikäsyyttä ja yleensä myös Suomen kansalaisuutta, vakituista osoitetta Suomessa sekä omaa vakituista puhelinliittymää.

Varhainen tieto käytetään hyödyksi

Asiakkaiden ylivelkaantumista pyritään estämään ja tilannetta seuraamaan tehokkaasti. Välineeksi tähän on kehitetty systeemi, jonka mukaan kaikki Suomen pienlainayhdistyksen jäsenet ilmoittavat kaikki 60 päivää vanhat kulutusluottohäiriöt maksuhäiriörekisteriin. Tällaista varhaista tietoa pyritään hyödyntämään monin tavoin sekä asiakkaan että pienlainayritysten hyödyksi.